BejelentésKönyv István János grafikusművész
Honlapja

MENÜ
 

Katonaságom ideje alatt számtalan grafikai és festészeti munkát készítettem. Egy részét a katonai rendszerbe foglalt feladatomként, más részét a katonatársaimnak.

Jelentős parancsba kapott munkáim:

Gyuricza Béla vezérőrnagy 1978-ban azonnali érkezéssel hívott Pákozdra, egy az ottani 1948-49 Szabadságharc tiszteletére emelt emlékmű mellé telepítendő szabadtéri katonai Emlékpark megtervezésére. Rendkívül érdekes feladat volt. Helikopterrel fentről készíthettem helyszín és domborzati felmérést a tervezethez. Meg kellett határozni a tábor elhelyezkedésének paramétereit, a megközelíthetőséget, a látvány kibontását. Az elképzelés szerint a kézifegyverektől a földi harcjárműveken át a repülők és helikopterekig a teljes fegyver arzenál szerepelt. Az akkor bemutatható, nem titkosított eszközök. Egy földmérő mérnökkel dolgoztam együtt. Sajnos a nevét már elfelejtettem. Jelentős földmunkákat kellett elvégezni a terület kibontásához a sűrű fás bokros ligetből. A feljáró utakat úgy terveztem meg, hogy az Emlékműhöz már vezető makadám útba csatlakozzanak a leágazó Parkoló és a feljebb csatlakozó műszaki út. Ahol zavartalanul lehetett a műszaki szállításokat végezni, a látogatók zavarása nélkül. A bemutató tér földmunkával egymástól szintekben elválasztott és megközelíthető föld-murva talapzatokból állt. Ezeken katonai sátrakban elhelyezett kézifegyverek, majd a kiemelt talapzatokon a járművek és a többi harci gépek voltak felállítva. Akkor több nagy méretű tervrajz készült amit természetesen a feletteseimnek át kellett adnom. (Sorsuk ismeretlen számomra.)

Sikeresen megoldottuk ezt a feladatot. Késöbb egy Múzeum építmény is került erre a területre, mely alapja lett a késöbbi bemutató elképzeléseknek.

Az akkori helyszín és a kialakított utak tökéletesen megfelelnek a ma ott már modern építészeti, tájrendezési és látványtechnikai építményeknek .

Mai nevén a Nemzeti Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP)

Akkor ezért a nagy munkáért 10 nap jutalomszabadságot kaptam,-amiből kettő napot tölthettem otthon....

Aztán parancsba visszahívtak a laktanyába más feladatok miatt. Abban az időben így volt a fizetség...., de életem legnagyobb munkái között említem és büszkeséggel tölt el, hogy az akkori terveimből a ma és a jövő is profitált.

Megtisztelő, hogy 2019. július 17-én dr. Görög István az Emlékpark ügyvezetője lakásomom felkeresett és elbeszélgettünk a fenti munkákról . Átadtam neki a birtokomban meglévő 1978-as vázlataimat a tervezetről. Bízom benne, hogy egyszer egy történeti anyagban az Emlékparban bemutatásra kerülnek.

Kettő nagy méretű olajfestményt készítettem az ezred kultúrterem színpad két oldalára. 100x200 cm méretben. Műszaki pontonos-hidász alakulat lévén egy ponton-hídon átkelést, valamint egy völgyhíd építését ábrázolót. Több kisebb festményt is készítettem ajándék tárgyaknak reprezentációs célra.

Én készítettem az ünnepi színpad díszleteket a rendezvények, katonai megemlékezések, ünnepségek emelésére.

Részt vettem a Pajzs79 hadgyakorlat pontonhíd építése, dunai átkelés filmezésében is. 

Beszélgetésem dr. Görög Isván úrral a Nemzeti Katonai Emlékpark, Pákozd (KEMPP) vezetőjével. 

 

 

 

 

 

 

 
Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!