BejelentésKönyv István János grafikusművész
Honlapja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.Hamvas Béla:
Az öt géniusz (részlet)
A hely mindig festmény és rajz, és nincs belőle több, mint ez az egy. A térnek képlete, a helynek géniusza van. Mert nem csak természet és környezet, föld és talaj, éghajlat, növényzet, vizek, hegyek és mindez együttesen. A hely nem csak az, ahol a dolgok vannak. A hely barátságos, vagy ellenszenves, félelmetes vagy szelíd, nyugodt vagy fenséges, és a nyelvnek alig van jelzője, amit nem lehetne a helyre alkalmazni.
Két egyforma hely éppúgy nincs, mint megismétlődő pillanat. Az emberi élet gazdagsága meg nem ismételhető pillanatokban, és semmi máshoz nem hasonlítható helyekben van annyira, hogy a Védánta embere azért sajnálja itt hagyni, az életet, mert látni akarja a helyeket, amelyeken még nem járt.

 

A művészetbe vetett hitből fakadó kihívással válaszolni a különböző divatos kultúrálatlan üzleti irányzatok - folyamatok kihívásaira - ez az, ami Könyv István-ban a meggyőződéséből táplálkozó reményt szüli. Reményből fogan az áldozat, ami híd lesz cselekedet és eredmény között.
Enélkül szellemi értékeink elsorvadnak.

Dobra János Liszt-díjas karnagy

 

A művészek makacs emberek, és ettől képesek egyedit és nagyot alkotni.
Könyv István grafikus is makacs. Nem ismeri a lehetetlent. Ha mégis találkozik vele, bebizonyítja, hogy elképzelései akkor is valóra válnak, ha látszólag minden összeesküdött ellene. Könyv István a lehetetlenből is lehetőséget, a virtuális művészeti fesztiválból is igazi élményt, művészeti és kulturális értéket teremt.
Micsoda remek ötlet, hogy ha idén nem futja a személyes találkozásokra, nos akkor jusson el az élmény az érdeklődőkhöz az interneten. Megkockáztatom, talán még nagyobb lesz az érdeklődés iránta éppen a rendhagyó módja miatt. Ez persze nem jelentheti azt, hogy egy értéket teremető, egy régió kultúráját évek óta sikeresen felvonultató eseménysorozat virtuálisan pótolható.

A jazzdob élő lüktetését nincs az a gyors számítógép, mely visszaadja. Ezzel szemben Könyv István kényszerű és annál nagyszerűbb ötlete nyomán létrejön egy új műfaj: a virtuális fesztivál, a kulturális értékek virtuális parádéja.
Egy új felület, melyet megtölthetünk kultúrával, egy felület, melyből mindenki igénye, kedve szerint meríthet, s ráadásul még helyhez és időhöz sincs kötve.
Kívánom, hogy e furcsa de annál nagyszerűbb ötlet sikeres legyen, s kívánom, hogy jövőre mind a két fesztivál, a Régiók Összművészeti Fesztiválja és annak virtuális kiadása is megvalósuljon. Tudom, hogy sikerülni fog, mert Könyv István
makacs ember. A művészek makacs emberek. Ez a mi szerencsénk.

Dávid Ibolya

 

A mai értékvesztő világunkban nincs nagyszerűbb dolog, és nincs nagyobb kötelesség, mint értéket menteni, értéket teremteni.
Ilyen volt a Régiók Összművészeti Fesztiválja, és hinni akarom, hogy lesz is újra.
Jó volt segítőként részt venni benne, jó volt a diákokat bevonni a munkába, és szeretném, ha még évekig megtehetném ugyanezt.


T. Unghy Ilona
tanár
( R.Ö.F. főmunkatárs)

 

 

Megemlékeztünk némi egyperces néma áramszünettel az elmaradó Simontornyáról:
az áramszünet jobb, mint a nincs.

beckzoli 30y

Az idén negyedik alkalommal került volna sor a Régiók Összművészeti Fesztiváljára.
Sajnálatos ez a feltételes mód. Ugyanakkor örvendetes, hogy a lelkes és kreatív szervezőknek köszönhetően a technikát sikerült a művészet szolgálatába állítani, és a rendezvényhez kapcsolódó értékeket átmenteni a világhálóra. Ennek a megoldásnak is megvannak az előnyei: ezen a virtuális találkahelyen talán még többeknek lesz alkalma arra, hogy felfigyeljenek a kortárs művészet remekeire.
Bármilyen jól működik is azonban a fesztivál honlapja, semmiképpen nem helyettesítheti az igazi rendezvényt, a valódi találkozásokat, eszmecseréket, bemutatkozásokat és az ezekhez kapcsolódó meghatározó élményeket. Bízom benne, hogy a rendezvénysorozat folytatódni fog, és a régiók jövő évi összművészeti fesztiválja ismét lehetőséget teremt majd rá, hogy a valóságban is megcsodáljuk a Közép- és Dél-Dunántúl kortárs művészeti alkotásait, produkcióit, személyesen találkozzunk a létrehozóikkal.

 

Jó volt Simontornyán. Jó volt Pakson.
Jó volt látni a különböző kulturák megjelenését, jó volt megélni Könyv Pista szeretetét és érzékenyen gondoskodó, odafigyelő lényét. Jó Simontornyán és Pakson sétálgatni. Jó leülni egy kávéra és beszélgetni barátainkkal, de nagyon hiányzik valami. A zene, a színház, a kiállítások - egyáltalán - az érezhető, zsigereinkre ható élő művészet, a bolondosan őrült művészek, a közönség és a szervezők nyüzsgése, ez az időszakos színes felfordulás.... és hiányzik Könyv István is. Talán majd Kapolcson .


Márta István zeneszerző,
a Művészetek Völgye fesztivál igazgató, Magyar Fesztivál Szövetség elnök

A Régiók Összművészeti Fesztiválja három éve után...

A politikai változások nem tesznek jót általában a "kulturális háttérbázisoknak" de a fesztiválok megrendezhetőségének sem. A 2003. év már az állami és szponzorális pénzügyi, támogatói hátteret olyan mértékben beszűkítette, hogy a Régiók Összművészeti Fesztiválja a fellépők érdeklődése és a közönség várakozása miatt az Interneten lett meghírdetve és megvalósítva "SZILENCIUM" Csend címmel.

Szilencium Fesztivál - csak a neten

Csak (már persze csak ha csak az a "csak") az interneten, ráadásul Szilencium címmel rendezik meg a 4. Régiók Összművészeti Fesztiválját. Pszt! - azért a DO időben szól és bírja szóra a szervezőt.

Az internetes formációnak persze örülünk, ezzel együtt vérzik a szívünk, drága böngészők: tavaly a DO Fesztiválfigyelő Szaxolgálata örömmel kapcsolódott be a Paks-Biritón rendezett 3. Régiók Összművészeti Fesztiválja eseményeibe (nem is szólva fesztiválbeszámolóinkról), most is támadt mehetnékünk Simontornyára, amikor hírét vettük, hogy lesz negyedik fesztivál a sorban. Aztán jött a hír: Szilencium munkacímmel rendezik meg az eseménysorozatot, ráadásul anyagiak híján egyáltalán semmiféle "valóságos" fesztiválesemény nem lesz - viszont minden vendéget várnak az interneten július 23. és 29. között, merthogy amolyan virtuális fesztivál erejéig csak létrejön a találkozó. Minderről Könyv István János grafikusművész és fesztiválmotor tájékoztatta a DO-t. Mint elmondta, a döntésben elsősorban az anyagiak hiánya játszotta a főszerepet - közben meg nem kívánták fesztivál nélkül hagyni közönségüket, és persze rendszeres fellépőiket. Könyv István János:

 

 

Nem állnak karba tett kézzel (DO-archív)

- A valóságban elmarad az idei találkozó, de lesz helyette egy érdekes kísérlet: a Szilencium címmel az interneten rendezendő virtuális fesztivál egyrészt szeretné átmenteni a hálóra azt a sok energiát és szeretetet, ami az elmúlt években összegyűlt a valóságos alkalmakkor, másrészt bevallott célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a kortárs művészeti értékekre, amelyek jelen vannak a Közép- és Dél-Dunántúlon. Amelyek jelen vannak, és most mégis hiányozni fognak. A Szilencium egyszerre kíván virtuális találkahellyé válni, valamint felhívni a figyelmet a kultúra, ezen belül is a kortárs művészet finanszírozásának elhúzódó, megoldatlan és egyelőre megoldhatatlannak tűnő problémáira.
A "képlet" viszonylag egyszerű: a meghívott közreműködőktől néhány gondolatot és képet, valamint további webcímeket várnak a szervezők, ezeket elhelyezik/bemutatják az alkalomra létrehozott weboldalon, aztán a sok színből, közreműködőből, mondatból és fotóból majd csak kialakul egy csendes, de talán éppen ettől "beszédes" fesztivál. Könyv István János kérdésünkre elmondta: máris több ex-fesztiválvendég és az idei eseménysorozatra meghívott előadó elküldte anyagát,
/az idei kuriozítás vendég lett volna a teljes kultúrájával bejelentkező GHÁNA (Könyv I.)/ a folyamatosan bővülő gyűjteménybe, többen ötleteikkel színesítették az alkalmi webhelyet. A "házigazda" azt is elárulta: bár nagyon izgalmas az események "átemelése" a világhálóra, arról azért nem tettek le, hogy az idei, kizárólag internetes megjelenéssel párhuzamosan jövőre újra "visszatérjenek" a valóságos fesztiválhelyszínekre. Mert azért hiányzik a fesztivál levegője, húzása, izzása nagyon.
Apró öröm az ürömben: a közreműködők sorát máris színesíti Dunaújváros Táncszínháza - az összművészeti fesztivál rendszeres szereplője -, továbbá a tavaly először fesztiválvendégként bemutatkozott DO. E

Ny. Zs.

 

 

Jazz Steps zenekar

Szálkai kiáltvány

 


4. Régiók Összművészeti Fesztiválja

(SZILENCIUM Internet Fesztivál)

 

 

1. Légy jó kortárs!
Színész a színészt, író az írót, kereskedő a kereskedőt utálja.
Márpedig az együvé tartozást vállalva, sokkal hathatósabban képviselhető
a szakma, sokkal hathatósabban képviselhető a magyarság, sokkal
hathatósabban képviselhető az emberiség. Légy jó tolltárs, légy jó kortárs!

2. Ne versenyezz!
A verseny a sportban helyénvaló, a gazdasági életben elfogadható,
a kultúrák között ostobaság. A versenynek egy győztese és sok vesztese van.
A kultúra, az alkotás, a hagyomány időigényes, időtálló dolog.
A versenyző viszont pont az idővel küzd. S persze veszít, akkor is, ha a
dobogó tetején pukkantja el a pezsgőt. Az alkotó ember nem versenyez.
Mert nincsenek ellenfelei. Nem bizonyítani, nem legyőzni, hanem adni akar.

3. Ne szolgáld az igénytelenséget!
Formálni vagy kiszolgálni az olvasói, nézői igényt, igénytelenséget? A médiás
számára ez lehet kérdés, de az alkotó egyén számára soha. Nem létezhet
olyan kevés vagy olyan sok pénz, ami miatt, vagy amiért vállalná a limonádét.
Sajnos a szakma semmit nem tesz a kontárok ellen. A "népszerű" szerző
megszedi magát, a jó szerző hoppon, éhkoppon marad. Az állandó
rehabilitálások elkerülése érdekében próbáljuk már időben felfedezni és
menedzselni az értéket és az értékalkotót!

4. Tégy hozzá a világhoz!
Mi jogon akarod kihasítani részed a földi javakból, ha semmit nem
dobsz a közös kalapba? Tehetséged, tehetősséged szerint tégy hozzá
a világhoz! Az általad ültetett orgonafáról nyugodt szívvel szakíthatsz virágot.
S ugye nem baj, ha mások is tépnek? Gondolataid is tedd közkinccsé; pazar
érzés lesz, hogyha idéznek!

5. Felelősségteljesen írj!
A világ úgy van megszerkesztve, hogy olykor a legnagyobb égzengés is
visszhangtalanul elhal, olykor meg egy könnyű kis dallam, napokra,
hetekre, örökre belénk költözik. A hatalmas dinoszauruszok elporladtak,
de a borostyáncsöppbe zárt apró lepke, teljes épségében megmaradt.
Ezért, ha úgy érzed, hogy nincs kinek, akkor is felelősségteljesen írj!
Ne hajladozz a politikai széljárás szerint! Légy objektív külső szemlélője
művednek, rágd meg minden szavát, nehogy egy olyan mondatoddal
példálóddzanak, amit nem is úgy gondoltál...

Wessely Gábor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Üzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!