BejelentésKönyv István János grafikusművész
Honlapja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A képgalériában az oldal alján, a képek felnagyíthatók.

SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

21/2009.(IX.29.) számú rendelete a 7/2012.(III.28.) számú rendelet módosítással egységes szerkezetben

a városi önkormányzati jelképekről és használatukról

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a város történelmi múltjára és jelenére utaló önkormányzati jelképként Simontornyának a XVIII. században adományozott, az Országos Törzskönyvi Bizottság 1907. évi 4411. számú rendeletével engedélyezett hagyományos címerét a lakosság összetartozása szimbólumaként visszaállítja, valamint zászlót és pecsétet alkot.

/Továbbiak a felhasználás módjairól, jogairól a rendelet leírásokban Simontornya Város 21/2009.(IX.29.) számú rendelete a 7/2012.(III.28.) számú rendelet módosítása leírásában.

Simontornya Város Önkormányzata felkérésére  készített címer terveim.

Legrégebbi megtalált Simontornya mezővárosi pecsétnyomón található címer képe.


Simontornya mezővárosi pecsétjén szereplő címer. /dr. Kiss István- Simontornya Krónikája. Tóthné Unghy Ilona - Simontornya képes krónikája. /

Simontornya mezővárosi pecsétről átdolgozott címer tervem.

/A városgyűlésen bemutatott tervek közül a megszavaztatott jelenlévők, ezt  a régi Mezővárosi címert választották, mint jövőben kívánatos közösségi jelképet./

1938 -ban használatos címer

A dr. Kis István Simontornya krónikája c. könyvének leírása alapján, -aki törzskönyvi leírásra hivatkozott-, könyvében szerepeltetett címer./ dr. Kiss István - Tóthné Unghy Ilona

 

Tervezetemben készült módosított egyik változat.


Tervezetemben  készült módosított másodikváltozat.

A város elfogadott címere

Tervezetemben készült a városi ranghoz illő, a mezővárosi, majd Tolna vármegye központi hagyományt követő - a bástyán aranykoronával ékesített torony.


A város zászlaja

A zászló egyoldalas, a hátoldala egynemű fehér színű. A zászló függőleges szélein arany zsinór, alsó szélén arany rojtozat szegélyezi. Felső szélén a rúdhoz fehér szalagok rögzítik.

A függesztett zászló felső harmadában a városi címer helyezkedik el, az alsó harmad közepén SIMONTORNYA felirattal.


A használatban lévő Simontornya város címere

Simontornya város címere és leirata


A címerpajzs álló, fehér alapszínű. Benne természetes színű egytornyú vár, a toronytól jobbra és balra a várfalra tűzött aranygombú buzogánnyal. A vár tornyán aranyszínű, háromágú korona. Simontornya az Árpádok fejedelemi családjának birtokához tartozott. A török hódoltság, a kurucvilág harcai, a Rákóczi szabadságharc idején mint jelentős katonai erősséget tartották számon. 

A napjainkban polgárosodó város, melynek legjelentősebb üzeme a környék arculatát a századforduló óta meghatározó Simontornyai Bőrgyár, küzdelmekben gazdag múltjából sok értékes emléket őriz. Ezeket az idelátogatók a példaértékű szakmai hozzáértéssel rekonstruált vár ódon falai közt található Vármúzeumban ismerhetik meg. A vártoronyból láthatjuk az iskolát, ahol Illyés Gyula tanult, valamint a régi nagyvendéglőt, mely egykor a család tulajdona volt. A vártól nem messze lévő ferences kolostor oldalán állt az 1728-ban épített barokk katolikus templom, melynek korabeli freskói szintén figyelmet érdemlőek. A templommal szemben levő kis tér közepén egy szentháromság szobor látható, melyet a XVIII. század után emeltek.

Különösen kiemelkedő műemlék a városközpontot ma is meghatározó simontornyai vár. Múltjáról érdemes tudni, hogy a természetes vizekkel, mocsarakkal körülvett vár először csak abból a toronyból állt, melyet Salamon fia Simon a XIII. század végén épített fel. A torony emeletén a várúr lakott, s ott helyezték el az őrséget is. A földszinten volt a konyha és a cselédség. A pincében a börtön és a raktárak kaptak helyet.

Simontornya, a hajdani kuruc erősség, katonáinak virtusát, a táj tüzes borainak erejében, csillogásában őrizte meg. A simontornyai szőlő és borkultúra története a Nemzeti Múzeumban őrzött leletek bizonysága szerint a vidék kelta településeinek kialakulásával kezdődik. Fellendülése, amint a malomhegyi feltárt sírok mutatják, Pannónia római provincia felvirágzásával egy időben következett be. A török hódoltság időszakában elpusztult kultúra a XVII. századtól ismét virágzásnak indult. Simontornya szőlőterületeinek nagysága a XX. század elejére elérte a 650-700 holdat.

CÍMERNYILVÁNTARTÓ IRODA - H-SZEGED
email: bar-so@mail.tiszanet.hu
Tervezte Könyv István János grafikusművész
A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium címerét valamikor az 1980-as években terveztem. Az akkori igazgató Vámi István igazgató úr felkérésére.
Az alapítvány emblémálát Tóthné Unghy Ilona felkérésére készítettem.

Az iskola logóját Vida Lajos igazgató úr megbízásából készítettem. Ezen a képen nem az eredeti terv látható de a figurális megfogalmazás az azonos.

Simontornya Város borai 2006 - 2016

Város Bora Dísz Emléklap

/A teljesség igénye nélkül szerepelnek a borcimkék és az oklevelek./

Bortartó tasak.

Bátaszék Város fehér - vörös - rosé bora cimkék 2015 - 2016.

Jelentősebb -egyéni- borcímke munkáim. Nemzetközi és vagy borfesztiválok díjazott boraira.

Bormustra Országos folyóirat

Az év borcimkéje 2004

Kalános Pincészet részére több éve készítem a borcímkéket.       A képen egyik a legfrissebbek közül.

 

 

Simontornyai Bőrgyár 200. évfordulójára készített mozaik

az utcafronton.

1980-ban a Simontornyai Bőrgyár a 200. évfordulóját ünnepelte. Ezen apropóból kértek fel a Bőrgyár homlokzatára készítsek egy mozaikot. Ez a mozaik hivatott hirdetni a jeles évfordulót.

Az utolsó simításokat végzem mozaik felszerelésénél.


Pár év és jelentős változások következtében felszámolásra került a nagy múltú Bőrgyár. Amikor terveztem és készítettem az ünnepi mozaikot, még nem gondoltam volna, hogy ez a munkám fogja jelezni, azt, hogy itt valaha egy egy ilyen történelmi múlttal bíró Gyár működött.Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Üzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!