BejelentésKönyv István János grafikusművész
Honlapja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Könyv István János fesztivál és művészeti vezető

Régiók Összművészeti Fesztiválja 2001

A tavalyi kezdeményezés sikerén felbuzdulva ismét nekivágnak a Régiók Fesztiválja eseményeinek Simontornyán. Összművészet, vagyis ami a csövön kifér, ráadásul dunaújvárosi közreműködőkkel. Még messze van, de lehet izmozni - egy héten át tart az igényes kultúra és a felhőtlen bulizás összetéveszthetetlen kevercse.

Kicsit a gázra taposva izmos fél óra Dunaújvárostól Simontornya, mégis kevesen tudják, hogy a Tolna megyei település adott otthont tavaly a Dél-Dunántúl egyik legjelentősebb nyári kulturális eseménysorozatának. Nos, a sikeren felbuzdulva idén folytatják: mint Könyv István főszervező a DO-nak elmondta, július 23. és 29. között kerül sor a II.Régiók Összművészeti Fesztiváljára.
Az idei programról a főszervező elmondta: a tavalyi kavalkádhoz képest is igyekeztek sűríteni, bővíteni és színesíteni a kínálaton. A fesztivál keretében négy napon át láthatják a szigetvári Retina Filmműhely video- és kisfilmválogatását a művészfilmek kedvelői, valamint holland, angol német, török, amerikai, mexikói és japán rendezők munkáiból is tartanak vetítéseket. (A simontornyai eseménysorozat ad otthont a szekszárdi főiskola vizuális tanszéke filmes-kommunikációs táborán

A fesztiválsátorban a rock, blues és alternatív zene kedvelői szórakozhatnak - néhány név a kínálatból: Behinia, The Ocean, Sugar Free, Hocus Pocus -, az irodalmat könyvbemutatók, felolvasó-délutánok és a „Kézjegy" Tolnai Tollforgatók Klubja programjai képviselik.
A látványosságot kedvelők íjász- és harci bemutatón szórakozhatnak, a képző- és iparművészet „frontján" a Tolna Megyei Képző- és Iparművészeti Egyesület tagjai, valamint a pécsi művészeti szakközépiskola tanulói támadnak.
Könyv István a program sorolása közben elmondta: „nagy nevek" nélkül képtelenség vonzó programot összeállítani - többek között ennek az alapelvnek a jegyében kapott meghívást az összművészek közé a Kusturica-filmek és világzene-fesztiválok állandó szereplőjeként híressé lett
Boban Markovic
Orkestar (YU), vagy a balkáni és román cigányzenét a magyar népzenekinccsel ötvöző, európai turnéról hazatérő Besh O Drom zenekar. A hazai alternatív zenei szcéna kiemelkedő képviselőjeként - ráadásul visszatérő vendégként - lép közönség elé Simontornyán a Kispál és a Borz.
Tavaly a műfaj nem szerepelt a kínálatban, Könyv István tehát az idei fesztivál új színfoltjának, egyik érdekességének szánja a kortárs táncművészet „beemelését" a programba. A műfajt Dunaújváros Táncszínháza képviseli majd Simontornyán: a
Rácz Attila művészeti igazgató irányításával dolgozó csapat az (Ör)kényes témák című összeállítással szerepel a fesztiválon.

Ny. Zs.
(Dunaújváros Online hírek)

 

 

Régiók Összművészeti Fesztiválja
2001 július 23-29, Simontornya      UNDERGRUND Magazin

Simontornya. Csak azért jegyeztem meg ezt a helységnevet, mert egyszer a bátyám Simontornyán szilveszterezett. Nekem akkor meg "otthon-maradsz-kislányom-és-nézed-a-szilveszteri-kabarét" volt a nevem. A tesóm (az idősebb) meg már járkált el fele. Hát ezért.
Aztán tavaly felfedeztem magamnak is ezt a kedves községet. Már annyiszor átvonatoztam rajta, és mindig is vágyódtam a simontornyai dombok közé. Hát tavaly végre. Csak egy egyszerű koncertre mentem, aztán tessék:

Régiók Összművészeti Fesztiválja. Ez a felirat fogadott. Meg hogy "Fesztiváliroda", meg "Fesztiválsátor", meg "Fesztiválközpont", meg hasonlók. Mind-mind az apró házakra kiírva a "Tiszta udvar, rendes ház" tábla mellé. Rögtön otthonosan éreztem magam. Aztán még esőtáncot is láttam a koncert előtt. Ez a koncert idén is lesz: Kispál és a Borz, de lesz Besh O`Drom és Boban Markovich is. Ezen kívül egy hétig tartó dínomdánom. A programok ugyan már hétfőn (23-án) elkezdődtek, de még így sem késő körülnézni a simontornyai vár lábánál. Mellesleg a vár nagyon klassz: kicsi, de zömök, vastag falú és romantikus. Szóval egészen olyan, mint amilyet az ember még el mer képzelni úgy, hogy valóra is váljon.

Idén a fesztivál öt napján nemzetközi videó és kisfilm találkozó is lesz a Retina filmműhely jóvoltából, ahol nem csak magyar, de holland, német, japán, angol, amerikai, mexikói és török animációs és kisfilmek is szerepelnek.
A simontornyai fesztivál szervezői tehetségkutatást is magukra vállaltak: a környék fiatal könnyűzenei előadói adnak műsort a több neves előadó mellet. Fellép a Behinia, a The Óceán, a Nemezis, a Sugar Free, a Hocus Pocus, az Analfabeat, az El-Sid, az Accident, a Dabs, a Scream együttesek, valamint a nagyok közül: a szintén környékbeli Kispál és a Borz, a nemzetközi vonalat képviselő jugoszláv Boban Markovich Orkestar, és a szintén világzenét játszó és cigány gyökerekhez visszanyúló Besh O`Drom.

A könnyűzenei koncerteken kívül képző- és iparművészeti kiállításokra, fotókiállítások, utcazenészek várják a nagyérdeműt. A fesztivál hatalmas tűzijátékkal zárul.
A program egyik - szerintem - legvonzóbb része a főzőverseny. Sajnos elindulni nem tudok rajta, de az eredményhirdetésre oda fogok érni. Főleg azért, mert Boban Markovichék zsűrizik az ételeket, és már volt szerencsém velük találkozni: nagyon jó ízlésük van.

A műsorok, a helyszínek, az időpontok változhatnak! Esőnap nincs. Eső esetén a Dunaújváros Táncszínház. Kispál és a Borz, Boban Markovics Orkestar előadások helyszíne a Fried Művelődési Ház. A nézőtéri helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Az első négy nap ingyenes! Péntektől vasárnapig a minden rendezvényre érvényes napijegyek ára: 700 Ft. Gyerekeknek, nyugdíjasoknak fél áron. Jegyeket az előadások helyszínein lehet megvásárolni. "Fesztivál cseppvér a rászorulóknak" a véradóknak a 27-i Pénteki, Dunaújváros Táncszínház előadása, véradói igazoló cédula bemutatásával INGYENES!

http://www.undergroundmagazin.hu/cikk.php?id=716

 

Emir Kusturica filmjeinek ( Underground , Macskajaj ) hangulata elevenedik MEG a II . Régiók Összművészeti Fesztiválján Simontornyán

Még mindig tart - újra és újra képesek elkápráztatni, pedig a bejáratnál állva pont azon gondolkodom, annyiszor láttam már őket, vajon most is megkapom tőlük azt a különös, lábremegtető érzést? A remegő, vagyis inkább rogyasztott láb a Boban Markovic Orkestar muzsikájának esetében szinte indokolt, mint ahogy az is, hogy egy-egy túl jókedvű, szerb rezeszene-imádó hölgy a balkáni ritmusokban teljesen megsemmisülve hadonászik, rugdos, kalimpál, szóval táncol. Simontornyán a világhírű Orkestar! Könyv István fesztiváligazgató zseniális húzása.    /Origó/

Boban Markovic Orkestar

 

Kísérő rendezvények : TÜZIJÁTÉK

Rock - Blues Fiatal zenekarok Tábora , Vizuális , Kommunikációs , Filmes tábor , Retina Stúdió Nemzetközi rövidfilm fesztivál válogatás filmjei, Kézjegy Tolna megyei írók , Költők konferenciája , Kézművesek utcájaKépgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Üzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!